2015. május 31., vasárnap

Alkossunk karaktert!



Van egy blogod? Karaktert alkotnál, de nem tudod hogyan is kezdj neki? Vagy egyszerűen csak szeretnéd, ha az általad létrehozott hős olyan lenne, amilyennek egy szereplőnek tényleg lennie kell? Nos, akkor jó helyen jársz, én ugyanis segíteni fogok abban, hogy elsajátítsd a karakteralkotást lépésről lépésre.  
Gondolom nagyon sok helyen találkoztál már ilyen, és ehhez hasonlatos irománnyal. Ez természetes, hiszen a bloggerek között nagyon sokan szívükön viselik más blogok sorsát, ezért tehát előszeretettel osztogatnak tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan ne sablon szereplőid legyenek. Itt most én is tanácsokat fogok adni, azonban nem a sablonosság elkerülése miatt, hanem azért, hogy jobban megismerd, megszeresd a karaktered és ne csak felvázold az olvasónak, hanem kialakíts egy teljesen egyedi jellemet, mely akár a jellemfejlődésre is képes. De kezdjük is az elején. :)

1. Ki vagyok én?

A legfontosabb kérdés mely sok mindent meghatároz. Ha egy történetet írunk, vagy egyáltalán bármi ilyen jellegű dolog ötlik az eszünkbe teljesen evidens, hogy szereplőket is beleképzelünk. Tudjuk, hogy körülbelül milyen lesz, de az első, amit eldöntünk az alapoknál, az az, hogyan is fogják hívni. Maga a kérdés persze nem minden esetben ilyen egyszerű, hiszen számos dologra kell figyelnünk. Ilyenkor ki kell találnunk, hogy maga a történet hol is játszódik, és a nevünknek ehhez kell igazodnia. Mostanában a külföldi történetek számítanak menőnek és szinte minden egyes történetnél angol nevekbe futhatunk bele. Tény, a világunk eléggé Amerika központú, és az angol nyelv is egy olyan hatalmas ággá nőtte ki magát, melyet szinte mindenhol megértenek és beszélnek. Így tehát érthető, hogy a nemzetközi palettára készülő történetek nagy része ezt az utat és irányt fogja követni. Természetesen neked, mint írónak abszolút jogod van ahhoz, hogy esetleg más kultúrából táplálkozz, azonban ehhez sokszor nem árt felkészülni.
Mostanában ugyanis elég gyakori probléma az írók körében, hogy nem tudnak nevet adni a karakterüknek, és inkább egy szavazás keretében igyekeznek informálódni. Az is sokszor előfordul, hogy nem szavaztatnak, hanem nyíltan tolják az emberek arcába a kérdést, ők mit olvasnának szívesen. Ez nem rossz marketing fogás, azonban kellően le is lehet venni a megfelelő konzekvenciát. Író barátunk ugyanis ha tanácstalan a nevekkel kapcsolatban, ott bizony már magát az alap történetet is ingatag lábakra állította.
Tehát nagyon fontos, hogy ha karaktert építünk, akkor nézelődjünk! Keressünk neveket ahol csak tudunk! Annak idején, mikor megismerkedtem a szerepjátékokkal én egy fantasy világban játszódót választottam. Természetesen az itteni nevek nem voltak megfelelőek akármelyik világ szereplői számára, azonban mindig is sokat segítettek az interneten fellelhető randomnév generátorok. Ezek olyan programok, melybe csak be kell állítanunk karakterünk nemét, hogy milyen fajú, és hány tagú nevet szeretnénk, és lőn, már ki is dob egyet. Ez természetesen ismételhető, tehát nem kell megijedni, ha esetleg az első tipp nem jön be.
Ha már nevet választunk, akkor azt is átgondolhatjuk, hogy szeretnénk-e a névnek valami különös jelentést. Például igazán egyedi lehet, ha latin neveket keresünk, vagy valami mitológiából származót. Ilyenkor általában a névnek magának is van valami külön jelentése, ami még egy pluszt adhat a karakterünknek. Emlékszem én annak idején előszeretettel nézegettem az angyalok neveit, és nem tagadom, volt, hogy utána kerestem, hogy adott névvel ki hogy szerepel a Bibliában és mit is kell róla tudni. Ez egy külön kis kutatást jelent, és időt, de lehetővé teszi, hogy a szereplőnknek valami olyan pluszt adjunk, amit más nem. Azonban, ha történetük abszolút egyszerű történet, valami könnyed olvasmány, akkor nem muszáj ezt az utánajárós vonalat erőltetni. Egy normális név is lehet nem mindennapi, és a google rengeteg olyan oldalt kidob, ahol mondjuk, angol női baba nevek vannak. Általában itt is leírják, hogy honnan származik a név, és mi is a jelentése. 

2. Hogy is nézek ki?

Igazából ezt a kérdést nem igazán gondolom a másodiknak a fontossági sorrendben. Inkább tartom azonos szinten az elsővel, bár most mégis a második helyre helyeztem, nézzétek el nekem. :)
Ha már karaktert alkotunk, fontos, hogy tudjuk az adott karakter, hogy is néz ki, milyennek képzeljük. Nos, nem minden lelkes írót áldott meg a sors kellően jó kézügyességgel, már ami a rajzolást illeti, így nem is tudjuk az adott szereplőt lefesteni. Tudom, nagyon sokan vannak, akik képet sem keresnek a szereplőhöz, mert szeretnék, hogy mindenki úgy képzelje el az általa megalkotott embert, lényt, ahogy csak szeretné. Azonban hiszem, hogy nem mindenki ennyire vizuális típus, néha igenis jó, ha adunk egy kis útmutatást, és megmutatjuk a mi fejünkben hogyan is néz ki az a bizonyos szereplő.
Megfelelőt találni persze nagyon nehéz. Én heteket képes vagyok kutatással tölteni, hogy olyat találjak, aki úgy néz ki, mint a fejemben lévő kép, és ami még emellett nagyon fontos, hogy a választottamról sok kép legyen.
Tudom, kinek mi a fontos, én azonban képtelen vagyok a grafikai vénámat félre rakni, így szeretem az olyan embereket, akikről kedvemre válogathatok a képek közül. És mivel nem igazán bírom az úgymond sablonosnak nevezhető szereplőket, első sorban modellek között keresgélek. Itt pedig nem a „pár ruhát viselek néhány képen” modelleket értem a modell szó alatt, hanem tényleg az olyan felkapott modelleket, akik mondjuk már hónapok óta tanyáznak a top 50 között, mert róluk biztos hogy millió meg egy kép van.
Én több oldalt is nyomon követek ezzel kapcsolatban, az egyiket a számra kattintva érhetitek el, a másikat pedig itt. Ez a második oldalt a legjobban regisztráció után lehet látni, ez egy fórum, ahol szinte minden modell megtalálható nem szerint. Mivel több hozzászólás is található adott topicokban, ezért sajnos az időt rá kell szánni, ha minden képet át akarunk nyálazni, mert vannak olyan modellek, akikről több mint 100 oldalnyi anyag is van.
És ha esetleg mégsem modellt választanál, akkor nagyon sok jó megjelenésű színész van, olyanok is, akiket nem nagyon használnak blogokban, pedig kellene! Nem szeretnék neveket említeni, hiszen a cikk nem emiatt jött létre, azonban annyi felkapott sorozat és film létezik, túl sok ahhoz, hogy csak egy-két színészt emelhessünk ki. Az pedig hogy valaki úgymond az arcát képezi egy karakternek, nem jelenti, hogy az esetleges valódi ember jellemével is hasonlóságot kell mutatnia.  Van mikor az ellentétek igenis jól működnek.
Ezen kívül, sokan használnak zenészeket is alanynak. Ez sem rossz, azonban ha lehet, inkább azt javasolnám, hogy tartózkodjunk a mostanában felkapott fiú bandáktól. Nem, nem azért, mert Harry Styles nem az esetem, hanem azért, mert szinte már minden második blogon ő szerepel. Természetesen az sem baj, ha te úgy érzed, hogy neked márpedig akkor is az ő arca kell, azonban akkor merj változtatni. Ne a sablonos és már unalomig ismételt jellemzőkkel lásd el, amiből egy tucatnyi fellelhető blogos körökbe, hanem igenis, találj ki valamit. Valami mást, valami újat. Egy jellem nem csupán fehér és fekete, és ez az, amit szeretnék ebben a kis irományban mindenkiben tudatosítani.


3. Lássunk hozzá!

És akkor végre el is érkeztünk a jellemünk elkészítéséhez! Már megvan a nevünk, a külsőnk, ideje a karakter belsején is dolgozni. Tudom, sokan nem írnak a szereplőkről jellemábrázolást, és még csak a külsőt sem igazán jellemzik egy külön pontban, azonban én úgy hiszem, hogy egy történethez igenis kell, hogy ez nekünk meglegyen valahol. Ha nem szeretnéd kirakni a blogba, természetesen szíved joga, azonban egy word doksi talán mindenki gépén elfér. Pláne, hogy ezzel talán közelebb kerülsz a szereplődhöz, és talán ő is egy picit önállóbb életet tud majd élni a fejedben.
Szerintem a jellem kidolgozása egyenlő azzal, hogy megismered a karaktert. Vázat, alapot adsz neki, és a történet nagy része fog tudni majd ebből építkezni. Olyan ez, mint egy új barátság kezdete, mintha pár nap alatt, pár elemzéssel teli órát követve kapnál egy legjobb barátot, akit úgy ismersz, mintha már évek óta együtt lennétek. Ez pedig jó, hiszen ő a te részed, és ahhoz hogy teljes egészében a bőre alá férkőzz, teljesen ki kell ismerned!
Úgy gondoltam, hogy ezt a pontot egy általam készített példán keresztül fogom szemléltetni, mert talán így a legegyszerűbb.

Én lényegében már elég öreg motorosnak számítok ebben a dologban, hiszen a sokat emlegetett szerepjátékos fórumokon mindig kell írni jellemet is egy karakterről. Azt mostanában már nem határozzák meg, hogy milyen terjedelemben, azonban szinte mindenhol örömmel veszik, ha a szószám több 200-nál. Számomra ez nem jelent gondot, azonban van, aki nem ír olyan ömlengősen, mint én. Ilyenkor pedig az ember képes órákat görnyedni a „papír” felett. Bevallom töredelmesen, mikor én elkezdtem a szerepezést fogalmam nem volt arról, hogyan is kellene nekilátnom. Aztán persze a sok gyakorlás és az évek alatt rám rakódott tapasztalat megedzett annyira, hogy most már másfél, két oldalt is tudok írni egy adott karakter jelleméről, és remélem, a cikk végén Ti is neki tudtok látni a dolognak.

„Ha egy szóval kellene jellemezni, akkor talán a különc szó lenne a hozzá illő.”

Ha jellemet akarok bemutatni, akkor általában az elején mindig megpróbálom egyben összefoglalni, hogy mi az a szó, ami a legjobban leírja az adott karaktert. Ez egy amolyan váz, ami minden alapját képezi, és melyre immár azonnal lehet is építkezni. Hiszen van egy mondatunk, egy tulajdonságunk, ami csak arra vár, hogy kibontsuk, mintha egy csomag lenne. Rétegről rétegre kell haladnunk, folyamatosan építkezve.

„Soha nem volt tele barátokkal. Voltak, és vannak, hozzá közel álló emberek, azonban a társasága leginkább csekély számú emberre korlátozódik, olyanokra, akiket már évek óta ismer, és kapcsolatát velük, úgymond tökélyre fejlesztette. Ettől függetlenül imád ismerkedni, haverkodni, igazán nyitott minden új kapcsolatra, de hogy kiket is enged igazán közel magához, azt megválogatja. Imád bohóckodni, és viselkedése néha pontosan olyan megdöbbentő, mint egy-egy ruhadarabja. Soha nem használ trágár kifejezéseket, ha mégis, akkor valószínűleg nagyon, NAGYON ideges. Általában mindig pozitív és kellemes első benyomást tesz az emberekre, ha valaki nem kedveli, az nagyrészt azért van, mert már nem csak egyszer találkozott vele. Előszeretettel röhögcsél, viháncol, és figuráz ki másokat. Ez nagyrészt azért van, mert a humorérzéke nem túl fejlett, és a számára vicces dolgok általában a környezete számára nem igazán azok. Sokszor sért meg tudtán kívül másokat, és sokakat döbbent le gyermeteg viselkedésével. Hiszen olyan embereket is képes parodizálni, akik esetleg betegek, vagy éppen életük legnehezebb időszakát élik. Ezt pedig az emberek nagy része először döbbenten szemléli, majd inkább mindenki elszivárog mellőle, csak hogy nehogy ők is áldozattá váljanak.”

Ha jellemet írunk, akkor érdemes több kérdést is megválaszolni az adott részben.
- Ha egy szóval kellene jellemeznünk, akkor mi jellemezné?
- Milyen az alap természete?
- Hogy viselkedik idegenek társaságában?
- Kedvelik az emberek? Ha igen, miért, ha nem miért?
- Barátságos, vannak barátai, könnyen nyit az új dolgok felé?
- Ha nem túl nyitott, fejtsük ki miért nem, utaljunk a múltjára, vagy épp arra, ami miatt nem igazán jeleskedik a szociális kapcsolatokban.
- Hogy tanul?
- Képes koncentrálni a dolgaira, vagy inkább csapongó?
- Sokat beszél, esetleg szűkszavú?
- Hogy viszonyul a másik nemhez?
- Melyik nemhez vonzódik?
- Hűséges típus, vagy inkább szabad teremtés?

„Apró hibáját tekintve kedves teremtés. Nem szeret megbántani másokat, azonban saját magával szemben teljesen vak. Általában nem veszi észre a saját jellembeli problémáit, és leginkább csak kérdőn szemléli az eseményeket maga körül, mikor épp elszabadul a pokol. Soha senki előtt nem sír, mindig csak a szükség szobáját használja erre. Ilyenkor elbújik a külvilág elől és megfogadja, hogy jobb ember lesz, és soha többé nem tesz rosszat. Természetesen fogadalmát soha nem tudja betartani, és mindig ugyanabba a hibába esik.
Sokat beszél, imád fecsegni. Szinte képes bármiről, órákon keresztül dumálni, és meglepő, ha van olyan ember, aki képes csendben maradni mellette. Ilyenkor általában valaki vagy vevő a társaságára, vagy valakit abszolút idegesít, és nem egyszer fordult már elő vele, hogy leordították, hogy fogja be a száját.
Ami ennél is rosszabb, az az, hogy beszélőkéjét nehezen fogja be az órákon is, így kapott már többször pontlevonást - amit akkor sem értett, hogy miért kapta, hiszen az órai anyagról diskurált a mellette ülővel. A tanárok nagy része nem kedveli, mert millió kérdést képes feltenni, pláne olyan dolgokról, melyben egyáltalán nem jártas. Azonban ha valami érdekli, akkor a legalapvetőbb dolgokról is kifaggatja az órát tartót, és nem érti, hogy miért válaszolnak neki egyre nagyobb ingerültséggel. Ettől függetlenül nem jeleskedik egy tárgyban sem kiemelkedően. Nem rossz tanuló, azonban nem is kiemelkedő. Jegyei pontosan megmutatják csapongó jellemét. Mindenbe belekap, belekezd, hozzáfog, azonban valahogy sosem tart ki a végéig. Mindig talál ugyanis valami érdekesebbet, ami eltereli a figyelmét az adott dologról. Ha kicsit jobban összpontosítana, akkor semmi probléma nem lenne vele, és ez megmutatkozna a jegyein is. Ettől függetlenül vannak dolgok, amikben tehetséges, például remekül ír, és a kézügyessége is kiemelkedő, azonban soha nem érzett késztetést arra, hogy ezeket mélyebben is elsajátítsa. Leginkább azért, mert magával szemben végtelenül kritikus, és úgy gondolja nem elég jó ahhoz, hogy esetleg a későbbiek folyamán ezek bármelyikével is komolyabban foglalkozzon.”


Írjunk pár pozitív és negatív tulajdonságot, és igyekezzünk ezt belefoglalni a jellemébe. Minden jó mellé kerüljön egy negatív, hiszen az emberek is ilyenek. Nem mindenki tökéletes, nem mindenki olyan, mint a filmek sztárjai. A jellemek nagyrészt árnyaltak, és nem lehet mindenki mindenben tökéletes. Ilyen „VérPista” karakter nem létezik. Nem lehet ő a legerősebb, legszebb, legjobb, és mindenben kiemelkedő! Hiszen egy jó tanuló is lehet az élet más területén abszolút hozzá nem értő. Hála az égnek Isten úgy teremtett meg minket, hogy esendőnek, aki képes rossz döntéseket hozni, és akit ugyan hiába saját képére formált, messze elmaradunk jellemünkkel a tökéletességtől. Ezt pedig illik megmutatni akkor, mikor karaktert alkotunk. Légy büszke a szereplőid hibáira, mert ezek azok a tulajdonságok, melyek leginkább élő, elképzelhető személlyé teszik, és emiatt fogják az olvasók is megszeretni! Hiszen képzeld csak el, hogy például egy párkapcsolat kialakulásánál van, hogy a férfiakat nem a tökéletes szépség varázsolja el, hanem az, ha egy lány kicsit csetlő-botló. És ez jól is van így, hiszen ezáltal válik valaki igazán szerethetővé.  :)

„A tanuláshoz hasonlatosan a szerelmi élete is sarkalatos. Járt már több fiúval is, azonban itt is mindig az volt a probléma, hogy vagy őt találták soknak, vagy Poppy talált valami izgalmasabb elfoglaltságot. Nem egy jégkirálynő típus, a szerelemben egészen odaadó. Igaz ártatlanságát még nem veszítette el, azonban csak egy kellően megfelelő egyedre vár, aki le tudja kötni teljes egészében. Csalt már meg másokat, és volt emiatt negatív hírneve is. Ez egy ideig bosszantotta, majd néhány átsírt éjjel után túllendült a dolgon. Hiszi, hogy nem kell olyan ember mellett elköteleznie magát - és hűséget sem kell fogadnia - aki nem elég lebilincselő ahhoz, hogy kitartson mellette. Tehát ha jön valaki jobb, akkor hamar odébb áll. Ettől a sikertelenségtől függetlenül hisz az igaz szerelemben, a bizsergető csókban, és abban, hogy van olyan fiú, akitől a gyomra görcsbe rándul. Szeretne egyszer igazán szerelmes lenni, és méltó párt találni magának.
Alapjáraton őszinte, és ha arról van szó, hogy titoktartás, akkor ő az, akiben meg lehet bízni. Ilyen szempontból még soha senkit nem árult el, és pont ezért keveredik sokszor olyan helyzetbe, hogy kénytelen túl sok nyomasztó dolgot magában tartani. Azért, hogy kattanjon meg a sok dolog miatt, vezet egy füzetet, melybe kiírja magából a gondolatait. Ezt a kis irományt több varázslattal is védi, és senki nem tud ennek létezésérő.”

Nos tehát ennyi lettem volna, remélem tudtam segíteni. Ha pedig úgy érzitek, szívesen veszem komment formájában az első próbálkozásokat, és tanácsot, tippet is adok! :) Ne féljetek hozzászólni a témához, a karakter alkotáshoz pedig sok sikert kívánok!

3 megjegyzés:

  1. Egy játékhoz készítek egy karaktert és jó támpontokat adott a leírásod köszönöm. A karaktereid jelleme szokott fejlődni? Azokat előre rögzíteni szoktad ha van ilyen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából ez nekem általában egy-egy játék során alakul. Eléggé aprólékosan vázolom a karaktert, de természetesen sok mindent nem kalkulálok bele. Pl. egy szerepjátékos téren nagyon sok egyéb más hatás is éri, olyanok, melyeket alapból nem veszel bele. Ezek a külső hatások változtatják a jellemét, mint ahogy szerintem egy igazi embert is formál a környezete. :)Persze igyekszem hű lenni az alapból kidolgozott vonásokhoz, és úgy reagálni ahogy adott helyzetben várható, azonban van az a pillanat, mikor a kezed már csak automatikusan gépeli a szituációkra adott választ, és a karakter teljesen önálló életre kel. :) És nálam van olyan is, hogy hiába akarok valamit, egyszerűen a karakter "nem engedi" hogy megtegyem. Olyanok mint a gyerekek... -.-
      Egyébként örülök hogy segíthettem, nyugodtan írj ha valamiben örömmel fogadnál egy kis segítséget :)

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a válaszod :)

      Törlés